Nasiona Chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej są bogatym źródłem kwasów omega, błonnika pokarmowego, białka oraz witamin i minerałów. 

WIĘCEJ INFO

  • 25,00 zł z VAT

188 items in stock

////// Podobne //////

 CHIA (SALVIA HISPANICA)

 

 Nasiona chia pochodzą z Ameryki Południowej, główne ich uprawy znajdują się w Meksyku, Argentynie, Boliwii, Ekwadorze, Gwatemali i Australii. 

 Aztekowie zaliczali nasiona chia do pięciu najważniejszych składników diety. Pomagały im w utrzymaniu dobrej kondycji psychicznej i fizycznej.

 

 Nasiona chia to bogate źródło kwasów omega 3 i 6, w optymalnych proporcjach: omega 3 - 30%, omega 6 - 40%. Ponadto nasiona zawierają duże ilości  witamin: E, B1, B2, minerałów: wapń, bor, magnez, fosfor, żelazo, cynk, niacyna i przeciwutleniaczy.

 Charakteryzują się wysoką zawartością białka 20% oraz dużą błonnika 25%.

 

 Nie zawierają glutenu.

 

 Właściwości:

 - zmniejszają złogi cholesterolu we krwi, dzięki długim łańcuchom nienasyconych trójglicerydów,

 - wpływają korzystnie na układ trawienny, wspomagają trawienie i wchłanianie substancji odżywczych,

 - przyśpieszają metabolizm, pomagają zrzucić zbędne kilogramy (wysoka zawartość błonnika),

 - zapewniają właściwy wzrost i regenerację tkanek podczas ciąży i karmienia piersią,

 - spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi, polecane diabetykom,

 - uwadniają i nawilżają organizm, utrzymują równowagę jonową w organizmie, dzięki swoim właściwościom hydrofilowym pomagają zatrzymać wodę w  organizmie.

 

 Ze względu na swoje szerokie właściwości zdrowotne zalecane są w codziennej diecie.

 

 Można przygotować je na wiele sposobów: jako dodatek do sałatek, kanapek, koktajli, ziemniaków, musli. Można je zmielić i łączyć z mąką do wypieków  ciast, chleba, naleśników. Zagęszczać sosy lub zupy, robić puddingi.

 Nasiona chia można kiełkować.

 Kraj pochodzenia : Argentyna.

Brak komentarzy na chwilę obecną.